20/10/10

EAT PRAY LOVE with pizza…




Όποιος  είδε  την ταινία  σίγουρα θυμήθηκε  την  pizza  του  Da  Michelle.
Η Julia  Roberts φρεσκοχωρισμένη  σε  αναζήτηση   της  ισορροπίας της  ξεκινάει  ένα  ταξίδι  ανά  το κόσμο.Ιταλία, Ινδία  Μπάλι.
Στη  στάση  της  στη  Νάπολη  πείθει   τη  φίλη της  πως  αφήνοντας  τον εαυτό τους ελεύθερο  γεύοντας  τη  ζωή  σε  βάθος δοκιμάζοντας  βεβαίως  την  νοστιμότατη   pizza margherita   από  την Antica  pizzeria   .

Στη  Νάπολη δεν  υπάρχει περίπτωση να  μη  φας  pizza  margherita.Την δημιούργησε  ο   Ραφαέλε  Εσπόζιτο  έτσι  ώστε  να θυμίζει  ιταλική  σημαία προς  τιμήν  της  βασίλισσας  Μαργαρίτας  της  Σαβοΐας.
Ντομάτα  για  το κόκκινο ,βουβαλίσια  μοτσαρέλα  για το  άσπρο  και  φύλλα  βασιλικού  για  το πράσινο.
Η αυθεντική pizza  φέρει πλέον τη  σφραγίδα   του Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος  που της απένειμε η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρέπει να είναι στρογγυλή, να έχει διάμετρο ως 35 εκατοστά, χρυσοκάστανη περίμετρο υπερυψωμένη κατά ένα ή δύο εκατοστά και ελαστική ζύμη. Οι τομάτες πρέπει να είναι μόνο της ποικιλίας Σαν Μαρτζάνο και το τυρί φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα.

Ο πιτσαϊόλο, όπως ονομάζεται ο παρασκευαστής της, οφείλει να ανοίγει τη ζύμη με το χέρι πετώντας την ψηλά Η αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα απαιτεί ψήσιμο σε φούρνο με ξύλα. Έχει δύο παραδοσιακές ποικιλίες, την
Margherita (με τομάτα, μοτσαρέλα και φρέσκα φύλλα βασιλικού) και την  Marinara
 (με ντομάτα, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο).
Στο  ταξίδι μας    εκεί  δοκιμάσαμε  την  καλύτερη
pizza   που έχουμε  φάει ποτέ.

 
Η pizzeria ‘’Da Michelle’’ είναι  φτωχή σε  ποικιλία έχοντας  μόνο  τα  δυο  βασικά  είδη  pizza.
Με  το που  φτάνεις  στo μαγαζί  σου  δίνουν  ένα  χαρτάκι, αριθμό προτεραιότας, και περιμένεις  ευλαβικά  να περάσει το 45’ ή  όσο απαιτείται  ώστε να   απολαύσεις  τη  pizza  σου.






Η  τιμή  είναι  πάρα πολύ  χαμηλή  και   το μαγαζί εσωτερικά  πολύ  λιτό.Τα ποτήρια  πλαστικά  λες και  το κάνουν  επίτηδες  για να  αφοσιωθείς  μόνο  στην  απόλαυση  της  pizza σου.


Γυρνώντας  στην Ελλάδα  δεν  παραγγείλαμε  ξανά  pizza  και  όσο  μπορούμε να την  αποφεύγουμε το κάνουμε. Και  αυτό  γιατί περισσότερες  πιτσαρίες  προσφέρουν φθηνές απομιμήσεις. Φτιάχνουν τις πίτσες με  τυρί οποιοσδήποτε  προελεύσεως ,κινεζικές τομάτες, πυρηνέλαιο και  κάθε  είδους αλεύρι αντί για τα αυθεντικά ιταλικά υλικά.

Είναι  σίγουρο  ότι  θα  μας  χαλάσει  την  τόσο  ωραία  ανάμνηση.
Δεν  έχω  τολμήσει να  φτιάξω   λεπτή  ζύμη  γιατί  ξέρω  ότι  δεν  θα  την καταφέρω.
Άλλωστε  πρέπει  να έχω έναν ακόμα λόγο  για  να  γυρίσω  στη  Νάπολη.
Η δική μου  ζύμη    είναι  η  εξής :

Ζύμη
250 γρ  φαρινάπ
1 φλ γάλα  χλιαρό
1 κγ  ξύδι
1 κγ  αλάτι
1 κγ  ζάχαρη

Τα  ανακατέυουμε  όλα  τα  υλικά  σε ένα  μπολ  μέχρι να γίνει μια  γυαλιστερή και  απαλή   ζύμη.
Το καλό με  αυτή τη  συνταγή    είναι  ότι δεν περιμένεις  να  φουσκώσει .

Λαδώνουμε  ένα    ταψί  και  ανοίγουμε με  μπλάστρη   ή  αν  είστε  τολμηροί  με   τα  χέρια   και  πετάξτε   ψηλά.

Γέμιση
500 γρ  μοτσαρέλα  μπαστούνι
Τοματα  σάλτσα   
και ότι  άλλο θέλετε  εσείς.

Προθερμασμένο  φούρνο  στους 220-250  και  τοποθετούμε το  ταψί  στο τελευταίο από κάτω  του  φούρνου. Ψήσιμο  σε  αέρα  για περίπου


Άλλωστε  στην  Ιταλία  η  pizza   είναι το  φαγητό  των  φτωχών.
Ότι περισσέψει  από   την  προηγούμενη  ήμερα  το  κάνουν γέμιση  για  pizza.



Buon Appetito…  J


Στην  Αθήνα  μην παραλείψετε  να  δοκιμάσετε  pizza   από  την 
TRATTORIA
Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου